Soms zit het mee en soms zit het tegen.
In maart hebben we volop zon en volop regen gehad.
Ook komende week is de weersverwachting niet erg hoopgevend.
Maar wees gerust, er zijn genoeg groenten, kruiden en bloemen die goed (voor)gezaaid kunnen worden.Basilicum, Salie en Tijm zijn goede voorbeelden van keukenkruiden die gemakkelijk in maart en april kunnen worden voorgezaaid.
Strooi wat Vermiculiet in en over de zaai- of potgrond om het vocht vast te houden en korstvorming van de zaaigrond tegen te gaan.
Wanneer na twee weken de meeste zaadjes gekiemd zijn, zijn ze vrij snel genoeg gegroeid om verspeend te worden.
Of u zaait, ik blijf het zeggen, in Jiffy-potjes: worteltjes worden niet beschadigd, het plantje kan met potje en al de grond in.
Ook erg handig om een Citroenmelisse, Tijm of Rozemarijn struik te creëren.
Qua groenten kunnen de meeste Bonen (Stam- en Stokbonen) goed voorgezaaid worden.
Er kan alvast een begin gemaakt worden met het zaaien van Tomaten, Pepers en Paprika’s. Deze zaden hebben wel wat zonnewarmte nodig.
Met Komkommers en Courgettes moet u rekening mee houden dat er echt wat warmte nodig is. Dus hopen op wat zonnige dagen na volgende week…
De kweek van de meeste bloemen moet ook echt binnen en niet in een te koude kas.
Het kan wel, maar bescherm ze dan goed en zet ze niet op een te koele plaats. Zelf ben ik begonnen aan de opkweek van de verschillende nieuwe Zinnia varianten, gewoon in de vensterbank. Ik kan u vertellen, de kiemkracht is enorm, totaal geen verlies op de zaden. Sommige Cosmea’s zaai ik ook voor: de plant schiet snel door en na een week of drie knip ik het jonge plantje terug tot net boven twee zijscheuten. Dit zorgt ervoor dat de Cosmea straks niet alleen een te lange slungel wordt maar geeft ook veel meer bloemknoppen, dus meer uitbundige bloei.
Afrikaantjes (Tagetes), Vergeet-me-nietjes en Goudsbloemen (Calendula) zaai ik voor: het zijn makkelijk te kweken, sterke bloemen en broodnodig in mijn moestuin, immers slakken…
Wat wel buiten gezaaid kan worden zijn bijvoorbeeld de Siererwt (Lathyrus odoratus), de Lavatera, het IJzerhard. Deze kunnen wel tegen een stootje en draaien hun hand niet om voor een nachtvorstje.
Vergeet ook zeker niet onze inheemse soorten, het zou toch fijn zijn wanneer we de soortjes proberen terug te brengen in onze natuurlijke dan wel siertuin. De Korenbloem, Wilde Bertram, Overblijvend of Eenjarig Vlas, Pinksterbloem, Wildemanskruid (uitgestorven in Nederland!) en nog veel meer andere soorten. U zult nog verrast worden door de prachtige kleuren van deze inheemse soorten.
Nog even over de slakken in je tuin en moestuin. We hebben het hier al eerder over gehad maar dit jaar gaan we het proberen met het tussen planten en omheinen van de moestuin met behulp van slak-werende soortjes. Dit zijn: Digitalis, Calendula, Akelei, Duizendblad, Kattenkruid en sterk ruikende kruiden als Tijm, Rozemarijn, Citroenmelisse, Bieslook en Lavendel.
Door mijn moestuin te omheinen met deze mooie soortjes zorg ik ook voor meer insecten, meer bestuiving, meer biodiversiteit.
Daarnaast kreeg ik een tip over het strooien van oesterschelpstukjes om de Slasoortjes heen. De scherpe hoeken van de schelpen helpen veel beter dan de eierschalen, die bij veel regen helaas wegspoelen.
In de volgende nieuwsbrief komen we terug op het slakkenprobleem en direct buiten zaaien.
Tot de volgende nieuwsbrief en veel kweekplezier! |